Sedlo Luknja (1.758 m)

S Karavank lahko desno od Triglava opazimo globoko sedlo v grebenu proti Bovškemu Gamsovcu. Luknja je v zimskem in pomladnem času točka turnih smučarjev, sicer pa je to v poletnem času vmesna postaja na poti na Triglav, Bovški Gamsovec ali prehod v Trento.

Z Luknje je lep pogled proti Triglavski severni steni in okoliškim vrhovom, predvsem na trentski strani. Planinsko turo lahko nadaljujemo tudi čez Plemenice (zelo zahtevna zavarovana pot) na Triglav ali na Bovški Gamsovec.

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti mimo Aljaževega doma v Vratih, nato naravnost v smeri Triglava, Sovatne, Luknje … (desno Škrlatica, bivak na Rušju). Pot nadaljujemo pot makadamski cesti, ki nas mimo zimske sobe pripelje do označenega razpotja ob znamenitem klinu (spomenik padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) ob lepih razgledih na Triglav in Triglavsko severno steno. Sledi kratek vzpon po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo, na pot, ki se približa strugi Triglavske Bistrice. Tu nas pot vodi mimo obeležja v spomin žrtvam gora, malo naprej pa prispemo na naslednje označeno razpotje. Pot proti Luknji se v nadaljevanju nekaj časa zmerno vzpenja, višje pa postane bolj strma in vse bolj razgledna, dokler ne dosežemo melišča pod Luknjo. Pot preko melišča je dokaj drsna, ko pa prispemo ob vznožje sten, so nam v pomoč tudi jeklenice (v kopnem nezahtevno, prav pa pridejo predvsem pri sestopu). Kratek čas se strmo vzpenjamo povsem ob steni, nato pa pot zavije nekoliko desno in nas malo višje pripelje do sedla Luknja.  

sedlo LuknjaSedlo Luknja, Gregor Kofler