Gorniške vasi

Kraji, združeni pod iniciativo planinskih vasi, so v svojih regijah pravi alpinistični pionirji. Gore in alpinizem imajo tako pri domačinih in gostih zelo veliko vrednost v smislu kulturne identitete.

Dovje - Mojstrana 

Gorniška vas Dovje - Mojstrana je polna živahnosti, gostoljubja in pristnega alpskega duha. Ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem, ki privabljajo ljubitelje narave in adrenalina, medtem ko kulturna dediščina in zgodovina slovenskega planinstva očarata vsakega obiskovalca. Triglavski narodni park je naše središče navdiha, kjer se lahko podate na nepozabne pohode, planinarjenje ali uživate v tišini gozdov. 

Gorniške vasi

Planinske vasi na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

MojstranaMojstrana, Mišo Kozan

Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer©) je omrežje, ki združuje kraje oz. občine v Alpah z usmerjenostjo v trajnostni gorski turizem in predstavljajo velike potenciale v tradiciji, kulturi in originalnosti. Vasi zagotavljajo visoko kakovostno ponudbo za planince in pohodnike, pestro pokrajino in so zavezane ohranjanju lokalne dediščine in naravnih vrednot.
Članice omrežja v praksi udejanjajo trajnostni razvoj in cilje ter protokole Alpske konvencije, med drugim turizem, ki temelji na doživljanju in opazovanju narave, s poudarkom na pohodništvu in dejavnostih, ki ne zahtevajo velike turistične infrastrukture, gorsko kmetovanje in gozdarstvo z lokalnimi produkti in proizvodi, varovanje narave in pokrajine, trajnostno mobilnost, ohranjen in živ karakter gorskih vasi.

Gorniške vasi je omrežje oz. projekt, ki ga od leta 2008 vodi Avstrijska planinska zveza (ÖAV) s podporo avstrijskega Ministrstva za življenjski prostor in Stalnega sekretariata Alpske konvencije. Namen ÖAV je, da s to mrežo in blagovno znamko Gorniške vasi pomaga malim vasem oz. skupnostim v Alpah za trajnostno naravnan gorski turizem. Od leta 2016 je ÖAV mrežo razširila tudi na ostale sosednje alpske države. Danes je to mednarodni projekt, katerega nosilec je ÖAV, članice pa planinske zveze Južne Tirolske (AVS), Nemčije (DAV), Italije (CAI) in Slovenije (PZS). V mrežo Gorniške vasi je vključenih 20 občin iz Avstrije, tri iz Nemčije in ena iz Južne Tirolske. V letu 2018 se mreži pridružuje še ena občina iz Nemčije, ena iz Južne Tirolske, ena iz Italije in Jezersko, kot prva gorniška vas iz Slovenije.

Za izvedbo projekta na ravni države je odgovorna nacionalna planinska zveza, v Sloveniji je to Planinska zveza Slovenije (PZS). PZS je hkrati članica mednarodnega odbora omrežja Gorniške vasi

Krajevna skupnost Dovje - Mojstrana je članica združenja Gorniških vasi od leta 2023.