Dovška Baba (1.891 m)

Najlažji in najbolj obiskan vrh v Karavankah Dovška Baba se nahaja na mejnem grebenu med Slovenijo in Avstrijo. Z vrha se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, zahodnih in osrednjih Karavank, Avstrijo in večji del Zgornjesavske doline.

V vasi Dovje vozilo parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Mihaela na koncu vasi. Sprehodimo se skozi vas, kjer na koncu v križišču sledimo oznakam levo skozi novo naselje v smeri Mlince. Sledimo oznakam za Dovško Babo. Tej cesti nato sledimo še dobrih 100 m, nakar preko mostu prečimo potok Mlinca, za katerim na levi strani opazimo planinske smerne table za Dovško Babo. Po nekaj minutah vzpona stopimo iz gozda na večjo jaso, kjer sledimo kolovozu. Vzpon nadaljujemo mimo manjše koče (vikend). Pot hitro preide v strnjen gozd, kjer se z izjemo nekaj manjših razglednih jas nadaljuje vse do planine Goreljš. Vzpon nadaljujemo skozi prijeten gozd mimo melišč Bele peči. 

pohodništvoDovška Baba, Gregor Kofler

Čez slikovito pokrajino se vzpnemo v rahlem vzponu. Nadaljujemo levo po markirani poti (naravnost izvir studenčka Starka, 1 minuta), ki se ponovno strmo vzpne in pripelje na spodnji rob planine Dovška Rožca. S planine nadaljujemo naravnost navzgor proti severovzhodu po lepo vidni poti, ki se začne vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju Dovške Babe. Tu pred seboj zagledamo nič kaj kompakten vrh Dovške Babe, katerega dosežemo po manj kot 5 minutah hoje.