Feratanje

Nad prikupno vasico Mojstrana v ostenju Grančišča sta dve atraktivni zavarovani poti – ferati, ki omogočata nove izkušnje v skalnem kraljestvu.

Izbiramo lahko med dvema različnima feratama. Do obeh je zelo kratek dostop. Dober pogled nanju se nam odpre pri Slovenskem planinskem muzeju.

Prva ferata (Aljaževa pot) je lažja in je B težavnosti, dolga 300 m, primerna tudi za tiste, ki se še urijo v skalnem svetu. 

Druga ferata (Pot mojstranških vever'c) je težja in ocenjena na težavnost C/D, dolga 250 m, primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že kar nekaj izkušenj. Ferata zahteva znanje in fizično moč. Obe ferati nas pripeljeta na vrh Grančišča (Grančiša), od tam pa nas najprej preseneti pogled na bližnje Julijske Alpe in Karavanke. Pot navzdol poteka po označeni sprehajalni poti skoraj do izhodišča.

arhiv td dovje mojstrana foto gregor kofler ferata mojstranaFerata Mojstrana, Gregor KoflerZa ferato je obvezna uporaba osnovnega gorniškega kompleta – čelada, plezalni pas, samovarovalni sistem. 

Opremo si lahko izposodite v Slovenskem planinskem muzeju.

Če nimate primernih in zadostnih izkušenj, za plezanje ferate najemite gorskega vodnika.


Mogoče vas zanima tudi