Dolina Radovna

Ime Radovna se uporablja za naselje, potok in 20 km dolgo dolino.

Ozka dolina leži v Triglavskem narodnem parku med pobočji Mežakle in Pokljuke, pokrivajo pa jo grbinasti travniki. Značilna grbinasta oblika je posledica odlaganja talne morene ledenika. Zaradi izravnavanja in s tem hitrejše obdelave tal ta značilnost žal počasi izginja.

V Zgornji Radovni raztreseno stoji nekaj hiš in kmečkih gospodarstev. Med prvimi šestimi, ki so se naselili daleč pod hribe, so bili Pocarjevi v 17. stoletju. Njihova domačija je danes kulturni spomenik državnega pomena, muzejsko urejena Pocarjeva domačija. Hrani veliko različnih starih predmetov, ki pričajo o načinu dela in življenja ljudi pod Triglavom. Na ogled so hiša, gospodarsko poslopje in vozarna. V Pocarjevi domačiji obiskovalce pričaka vodič, ki z zgodbo o Pocarjih zamakne čas življenja na tej domačiji več kot sto let nazaj. Triglavski narodni park je v letu 2006 prejel nagrado Evropske skupnosti za kulturno dediščino Evropa Nostra za arhitekturno obnovo Pocarjeve domačije. Na ogled je ob koncih tedna v juliju in avgustu, za napovedane skupine pa kadarkoli med majem in oktobrom.

Po dolini vodi cesta, ki povezuje naselje Zgornja Radovna z Mojstrano in Bledom. Po njej je speljana tudi kolesarska pot, ki je opremljena z informativnimi tablami s predstavitvijo kulturne dediščine obiskovalcem. Med kolesarji je ta pot zelo priljubljena zaradi čudovite in nedotaknjene narave.

kolesarjenjeDolina Radovna, Blaž Kunej